Monday, October 31, 2011

kokse kokdang



hype2...opppsss assalamualaikum
cam sengal aje title kat atas tu kan 
setelah seminggu 1 hari berada kat umah

seminggu kat umah lily xp mana2 pun
orang lain sibuk p melancong but lily as usual stay je kat umah
tetiba jadi anak baik....terperap je lam umah
siap jadi suri rumah lagi tau....
al-maklumlah umi n abah xcuti....hanya lily n adeq2 je cuti
dah jadi tugas lily la buat semua kerja rumah
kemas rumah, basuh baju....2 sume dah normal
but MASAK amat luar biasa
seminggu duk umah tiap2 hari ada je yang lily masak
only breakfast k....untuk lunch xsanggup den....kang cirit birit habis semua isi rumah 2


sekarang lily dah pun selamat berada kat ipg yang dicintai
motif lily berada kat sini skun??
hahahaha blur......
actually skun ni study week
ntah pape la nama aje study week tapi haram xsentuh langsung lagi buku
lily sepatutnya mai ipg nih hari ahad lagi tapi semalam baru terbuka hati untuk datang
n n0w dah pun terfikir-fikir bila mau balik hehehe....
jadual exam baru aje dapat...next week start exam
m0od~cool aje hehe...ayat budak pemalas
breakfast pagi ni hanya roti n nescaffe 3 in 1

sediihhhhhhhhhhhhh....
kat umah banyak makanan...ley main masak2
n kat sini???argghhhhhhhh tensen!


 breakfast today.....cer tengok2 mug kat atas 2 hihi

 beg yang masih tak terusik.....mood nak balik umah

 seminggu tanpa domo...rindu....
tengah terfikir2 nak bawak domo balik umah
habislah nanti kena gomol dek adeq


bilik lily skun dah tak ubah cam kedai dobi

bergantungan baju,cadar n yang paling besar comforter huk3
terpaksa la basuh seminggu semua stuff 2 terperap lam almari
last week main sumbat je semua....xsabar nak balik la katakan



p/s: tengah mencari mood untuk study....plizzz3 come to mama
merah is my favourite color huhu

Saturday, October 15, 2011

uiiii doraemon




cute sangat kan doraemon nih
bulat betul.....geram ase nak cubit-cubit
like my lil brother
adeq akem t'cyg



pipi yang tembam memang diminati ramai
lily suka sangat tengok bebudak yang pipi tembam
tiut miut sangat
nak aje tarik kuat-kuat aigoooooo
bebudak kecik comel la tembam-tembam nih
dah besar jadi lain pulak
malu ke pipi tembam, badan besar
CHUBBY

yes dat word sinonim sangat bagi someone like >.<
seriously all dat thing berkait rapat dengan penampilan diri
sometime semua tu memperngaruhi keyakinan diri jugak
cuba bayangkan paling senang tima raya
kita akan jumpa dengan sanak saudara yang dh lama kita xjumpa
macam2 perubahan kita yang akan dorang tegur
paling biasa kita dengar all about our penampilan, our body and all things yang berkait rapat
semua tu jelas di mata dorang
"u look more chubby"
"u look so sihat"
if sumone yang dah kawin mesti dorang akan cakap sumone 2 dah berisi(pregnant)
and if n0t???huhuhu
tepuk dada tanya IMAN haks3
makin sihat....
kebanyakannya akan menjawab tengah bahagia, lalu makan, dah xbusy, xde exercise la kononnya
n yang paling lily biasa sangat CUKUP ZAT
hahahahaha

why lily duk merapu sal benda alah ni ek
actually all dis thing lily pernah ase satu ketika dahulu
n NOW
sapa yang kenal lily mesti akan perasan 
dulu lily seorang yang agak chubby
pipi tembam k0t...
badan pun lebar la cket 
tapi xde lah masuk lam kategori GEMUK
dulu lily mengaku lily sikit pun xpernah jaga sal makan
semua makanan lily bedal lily ikut trademark ABAH
"makan aje semua selagi badan sihat masih ada selera"
huhu cam melampau je kan
yesssss dulu nasik 2 lau xmenambah sampai 2-3pinggan memang xsah
tambah-tambah pulak bila abah masak kari
uishhhhhh menjilat sampai pinggan al-maklum lah dulu stay kat ostel
bila balik memang time untuk Qada tidur n MAKAN puas2
siyes,,,melampau giler
dah la kat ostel makan 5x sehari
pagi, tengah hari, petang, malam n supper
semua time makan lily cket pun xpernah miss
hehehe...pelahap giler kan
maklum la makan free (g0vernment tanggung)
n tiba satu hari bila balik umah
sumone tegur lily 
"kakak dah cam botol budu"
how dare him said me like dat
grrrrrrrr..dye ckp lily gemuk
hari 2 memang ase geram sangat
lepas saat 2 lily nekad lily nak diet
bayangkan aje cmne susahnya nak buang tabiat makan yang banyak 2
dah la masih tinggal kat ostel...nak p mana2 akan lalu dewan makan
tapi lily start slowly..lily cuba kurangkan kuantiti
banyak makan sayur...n lily jugak dah sedar lily perlu banyak bersukan
lily masuk acara larian secara senyap-senyap aje
tanpa pengetahuan umi n abah cz reas0n.......biarlah rahsia
alhamdulillah semua clear ajew...
even berat badan xturun sangat tapi lily dapat maintain
selepas habis SPM naik cket maklumla stay kat umah je
masuk matrix pun makan lalu giler....
masuk u lagilah tengah malam pun makan lagi
dapat rum8 rajin p beli makanan
sehinggalah lily msuk IPG
berat badan turun mendadak...yeahhh i like dis
asal jumpa sapa2 dorang akan tegur
orang lain makin besar n lily pulak makin kecik
dorang selalu tanya tingkatan berapa??erkkkk
lily nih anak sulung tapi bila jalan ngan adek2
lily akan jadi adek yang ketiga....awet muda jugak la ea

diet yang lily amalkan xde lah melampau sangat
just biase2 aje cuma makan@x bagi lily sama aje
xmakan pun xase lapar
cuma satu je yang xboleh nak elak
i'm caffein addicted..oh DAMN

n u oll lau nak diet 2 jangan la memaksa diri sangat
jangan sampai nanti diri sendiri yang merana
kurus, gemuk semua 2 xkisah
janji sihat n bebas penyakit
hehehe


p/s : diet yang paling senang melayan lagu kegemaran
da reason pk2 la sendiri




Tuesday, October 4, 2011

rahsia di sebalik wuduk




Sekadar renungan bersama.....
#mood assignment#
even xder kaitan dengan tugasan....

video

Banyak hikmah yang terselit di sebalik apa yang kita lakukan dalam kehidupan seharian. Islam agama yang indah. Bersyukurlah kita dengan rahmat yang dikurniakan.

ketika berkumur, berniatlah kamu dengan "Ya Allah ampunilah dosa mulut dan lidahku ini"
~~setiap hair kita bercakap perkara2 yang tidak berfaedah antara dengan sengaja mahupun tanpa kita sedari

ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan "Ya Allah putihkanlah wajahku ini di akhirat kelak. Jangan Engkau hitamkan wajahku ini"
~~semoga kita tergolong dalam kalangan ahli2 syurga yang wajahnya berseri-seri

ketika membasuh tangan kanan, berniatlah dengan "Ya Allah berikanlah hisab-hisab di tangan kananku ini"
~~ahli-ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangn kanan

ketika membasuh tangan kiri, berniatlah dengan "Ya Allah janganlah Engkau berikan hisab-hisabku di tangan kiri"
~~ahli-ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri

ketika membasuh kepala, berniatlah dengan "Ya Allah lindungilah daku dari panas terik matahari di Padang Mahsyar dengan Arasyh-Mu:
~~panas di Padang Mahsyar seperti matahari sejengkal di atas kepala

ketika membasuh telinga, berniatlah dengan"Ya Allah ampunilah dosa telingaku ini"
~~setiap hari kita mendengar orang mengumpat,fitnah, perkara yang tidak berfaedah dan sebagainya.

ketika membasuh kaki kanan berniatlah dengan "Ya Allah permudahkanlah jalan bagiku melintasi titian Siratul Mustaqim"
~~ahli-ahli syurga melintasi titisan ini dengan pantas sekali

ketika membasuh kaki kiri, berniatlah dengan "Ya Allah bawakanlah daku pergi ke masjid2 dan surau2 dan bukan ke tempat2 maksiat.
~~Qada' dan Qadar kita terletak pada kuasa Allah


semoga setiap amal kita diterima-Nya............................amin