Thursday, July 7, 2011

"CinTa iTu bUtA"Betapa sucinya CINTA apabila perasaan itu buta...

Seorang lelaki buta memasuki sebuah restoran.

Adam,pemilik restoran itu juga berperanan sebagai pelayan mendatanginya dan menghulurkan menu.

"Saya orang buta dan saya tak boleh membaca menu.Tolong bawakan sudu kotor yang telah dipakai oleh pengunjung sebelumnya dan saya akan menciumnya. Dari situ nanti saya tahu masakan apa yang enak untuk dipesan," kata lelaki buta tersebut.

Adam mengumpulkan beberapa sudu bekas dipakai yang ada dan memberikannya kepada lelaki tersebut. Ia mencium sudu itu dan akhirnya berkata,
"Saya pesan ikan pedas dan sayur masak asam bang"....

Dengan agak terperanjat Adam mencatat pesanan lelaki buta itu.Menu itu memang menjadi kegemaran para pengunjung restoran tersebut.

Beberapa hari kemudian lelaki buta tersebut datang lagi.

Sekali lagi dia minta sudu bekas dipakai untuk dicium, tetapi bukan yang habis dipakai utk makan ikan pedas dan sayur masak asam.

Hanya ada satu sudu yang habis dipakai untuk makan menu lainnya. Adam memberikannya kepada lelaki buta tersebut yang kemudian mencium sudu itu dan berkata, "Bau sudu yang ini sedap juga, seperti habis diguna untuk makan ayam bakar dengan sayur ulam dan sambal belacan."

Adam mengiyakan dan si lelaki buta memesan makanan tersebut.

Lelaki buta itu untuk kali ketiga datang semula beberapa hari kemudian.

Dia datang lebih awal ketika belum ada satupun pengunjung yang datang sehingga tidak ada sudu bekas diguna yang boleh diberikan untuk dihidu.

Entah dari mana datangnya idea, tiba-tiba sifat nakal pandai Adam muncul. Dia menghampiri isterinya yang berperanan sebagai tukang masak didapur.

Diberikannya satu sudu dan berkata, "Lin, garu ketiak kamu" "Apa-apalah abang ni ?" tanya Lin tak faham. "Sudahlah ikut je lahhhh, untuk kemajuan restoran kita," kata Adam setelah memaksa. Lin menurut, mengusapkan sudu tersebut di "ketiaknya" dan menyerahkan kembali kepada Adam.

Dibawanya sudu tersebut ke lelaki buta yang duduk menunggu.

Lelaki buta melakukan seperti biasa dan berkata,........
"Aku tidak menyangka makwe lamaku Linda bekerja di sini..........boleh saya jumpa dia"

Adam: ??

jeng... jeng...jeng... Sesungguhnya Cinta itu Butaaaa.......... "

No comments:

Post a Comment